معاملات فصلی

چه مواردی باید در معاملات فصلی رد شود ؟

در یک تعریف کلی تمام معاملات اشخاص مشمول، اعم از خرید و فروش کالا، خدمات و غیره باید گزارش شوند مگر اینکه معامله‌ای با مجوز قانونی از گزارش شدن مستثنی شده باشد. برای مثال تمامی خریدهای مواد اولیه، کالای آماده فروش، اتومبیل، ارز و غیره باید گزارش شوند. خرید خدماتی از قبیل حمل، مشاوره، کارمزد عملیات صرافی و غیره نیز باید گزارش شوند.

در مورد فروش نیز باید تمامی فروش کالا و خدمات گزارش گردند و نکته حائز اهمیت این است که این خرید و فروش‌های فارغ از محل مصرف یا تامین نیز باید گزارش شوند. بدین مفهوم که فروش خارجی همان صادرات و خرید خارجی یا همان واردات نیز باید گزارش شوند.

مواد معاف از ارسال صورت معاملات فصلی

حال به مواردی می‌پردازیم که مشمول دستورالعمل‌های اجرایی ماده 169 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم نیستند. یعنی الزامی به گزارش این اقلام در صورت معاملات گزارش فصلی نداریم. در آیین نامه اجرایی موضوع تبصره (3) ماده 169 اصلاحی به شماره 220/3949/46378 مصوب 1395/03/18 به مواردی که نیازی به گزارش شدن ندارند، پرداخته است که در زیر به چند مورد اشاره می‌کنیم:

خرید و فروش اوراق بهادار، سهام و سهم الشركه که نیازی به گزارش شدن ندارند. در این مورد باید توجه داشته باشیم حتی خرید و فروش حق تقدم سهام و سهم الشرکه هم نیازی به گزارش ندارند

حد نصاب معاملات چقدر است؟

حد نصاب معاملات مبلغی است که هر ساله وزارت امور اقتصاد و دارایی آن را تعیین و اعلام می‌نماید. بخش‌های دولتی باید در برگزاری مناقصات قیمت معامله در مناقصات را به سه دسته معاملات کوچک، معاملات متوسط و معاملات بزرگ تقسیم کنند. البته نیروهای مسلح از این امر مستثنی هستند.

ابتدا مبلغ معاملات کوچک تعیین شده، معاملات متوسط و بزرگ با اعمال ضرایبی از معاملات کوچک تعیین می‌گردند. آنچه که باعث اهمیت حد نصاب معاملات کوچک برای حسابداران شده، استفاده از آن به عنوان حد آستانه در ارسال صورت معاملات فصلی و شناسایی خرید دارایی به عنوان هزینهیا مالیات بر دارایی است.

مهلت ارسال صورت معاملات فصلی

مطابق ماده 10 آیین نامه اجرایی تبصره 3 ماده 169 مکرر ” فهرست معاملات حداکثر در مقاطع سه ماهه (فصلی) تهیه و تا یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل به صورت الکترونیکی از طریق درگاه اینترنتی سازمان برای سامانه معاملات ارسال و یا به صورت لوح فشرده در قالب اطلاعات درخواستی سازمان، به اداره امور مالیاتی ارائه می‌شود. ” البته باید توجه داشت که طبق ماده 444 قانون آیین دادرسی مدنی:

چنانچه روز آخر موعد، مصادف با تعطیل ادارات باشد و یا اینکه به دلیل آماده نبودن دستگاه قضایی مربوط امکان اقدامی نباشد، آن روز به حساب نمی‌آید و روز آخر موعد، روزی خواهد بود که ادارات بعد تعطیل یا رفع مانع باز می‌شوند.

مطالب این نوشته

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *